Muziekvereniging Aer en Amstel

info@aerenamstel.nl

Postbus 3042

2440 AA Nieuwveen

Word lid!

Erik Janssen

Erik Janssen (1966) begon zijn muzikale loopbaan op 8-jarige leeftijd bij de Hoogovens Harmonie in Beverwijk. Hij studeerde vanaf 1983 de hoofdvakken trompet bij (Jan Schut, Dick Jonker en Peter Masseurs) en directie (bij Jan Schaap en Danny Oosterman) in Alkmaar en Amsterdam. Ook volgde hij diverse cursussen in binnen en buitenland. Janssen is een veelzijdig en veelgevraagd musicus, dirigeerde onder andere musicals, (jeugd)symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten en professionele ensembles.

Als trompettist speelde Erik in het Nationaal Jeugdorkest, Nederlands Studenten orkest, het Nederlands Studentenkamerorkest, het Nederlands Filharmonisch orkest en vele andere orkesten en ensembles.

Erik is zeer succesvol als dirigent van amateurorkesten en werkt graag zowel jeugd als professionals. Erik dirigeerde  diverse jeugdorkesten zoals de Europese jeugdbrassband, de Zwitserse nationale jeugdbrassband, diverse jeugdorkesten in Portugal, België en Zweden. Hij is vast dirigent van het Noord Nederlands Jeugdorkest sinds 2012.

Momenteel is Erik naast zijn dirigeer werkzaamheden ook beleidsmatig bezig als directeur van de FEMU, een auteursrechten organsiatie. In de periode 1992-2017 werkte hij bij muziekuitgeverij Molenaar Edition in Wormerveer onder andere als artistiek directeur.

Janssen dirigeerde in de periode 2006-2016 het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, een professioneel fanfare orkest van defensie bestaande uit 55 musici.

Erik Behaalde samen met diverse Brasbands waaronder Brassband Rijnmond en  Brassband Schoonhoven grote successen. In de periode 2011-2014 waren voor Brassband Schoonhoven extreem succesvol: Schoonhoven won 7 wedstrijden In Nederland en Belgie op rij, waaronder 4x het NBK. In 2012 behaalde Erik met  Brassband Schoonhoven 99 van de 100 punten tijdens de Europese Brassbandkampioenschappen in Rotterdam en was daarmee winnaar van het keuzewerk.

Mede door deze successen kwam er internationaal ook aandacht voor Erik.

In de periode 2016-2018 was Erik professional conductor van de Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire. Momenteel is Erik jaarlijks vaste gastdirigent in Noorwegen bij Rong Brass en in Schotland bij The Dalmellington Brassband.

Erik is een veelgevraagd gastdirigent. Zo dirigeerde hij diverse malen tijdens de Engelse Brassband kampioenschappen in de Royal Albert Hall in Londen en op de Engelse open Brassband kampioenschappen in Birmingham als gastdirigent van de Schotse Whitburn Brassband, The Woordfalls Brassband en the Carlton Main Frickley Colliery Band uit Yorkshire.

Erik was de eerste niet Engels dirigent die The Grand Shield Competition in Blackpool heeft gewonnen, en was 2x genomineerd als conductor of the year in Engeland op het platform Four Bars Rest ,en samen met Philip Harper aangewezen als dirigent van de 4BR band of the year 2016.

 https://www.4barsrest.com/articles/2016/1593.asp

 

Het dirigeren bracht Janssen in vele landen waaronder Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Finland, Canada, Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Finland, Italië, de Baltische staten, Portugal, Duitsland & Schotland.

Als jurylid heeft Erik Janssen op diverse concoursen en wedstrijden gejureerd, van jeugdfestivals tot de Europese brassbandkampioenschappen, de brassbandkampioenschappen in Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Frankrijk.

Naast de fanfare Aer en Amstel is Erik momenteel dirigent van het Tata Steel Symfonisch blaasorkest,  de Koninklijke Harmoniekapel Delft en het Noord Nederlands Jeugdorkest.